Kleur bekennen!

Levensfasecoaching - maak keuzes

Het blijft lastig dat “doe gewoon, dan doe je al gek genoeg” dat zo diep verweven is in ons. Laatst klaagde één van mijn cliënten dat ze zo graag “dressed up” naar haar werk of een feestje gaat. Dat durft ze echter niet meer.

“Mensen kijken me zo vreemd aan, (en naar mijn idee afkeurend), als ik me lekker heb opgedoft”, klaagde ze.

 

“Vaak denk ik dat men dan tegen elkaar zeggen; Goh die ziet zichzelf ook graag in het middelpunt van de belangstelling staan, wat overdreven gekleed zeg! Het vergalt mijn plezier om me lekker ongedwongen op te smukken voor een zakelijke bespreking of een party en daarmee mijn lust om echt mezelf te laten zien”, verzuchte deze Grande Dame.

 

“Ik vind het heerlijk om mijn fleurige kleding aan te trekken voor een ‘normale’ werkdag. Een elegant mantelpak, of een mooi sierlijk jurkje.”

 

Een ode aan lekker ongegeneerd vrouw kunnen zijn, was eigenlijk waar deze dame naar hunkerde. “Toch is de spijkerbroeken cultuur op het werk vaak de maatstaf”, klaagde ze. “En zelfs op bruiloften viert deze jeanscultuur hoogtij” was haar ietwat verontwaardigde commentaar. Zie jij ook wat er hier gebeurt?

Deze diva geniet van vrouw zijn en haar overtuigingen over wat anderen daarvan vinden, beperken haar in haar ‘kleur bekennen’ naar de buitenwereld toe. Ze gaf aan te houden van de buitenissigheid van Spanje en Italië en de Franse chique. “Daar mag een vrouw écht vrouw zijn” is haar overtuiging.

 

In het dagelijks leven afgerekend worden op te veel uiterlijk enthousiasme is een door veel vrouwen gedeelde ervaring. Ieder mens heeft een unieke kijk op de wereld die mede door zijn culturele bril bepaald wordt. Misschien interessant om je daar een bewust van te worden …

 

Mijn Spaanse afkomst geeft mij een excuus om deze inslag van “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg” regelmatig met voeten te treden. Ik kan echter goed begrijpen dat mijn Grande Dame het als lastig ervaart dat ze om “erbij te horen” voor haar gevoel niet mag schitteren in haar vrouwelijkheid.

 

Als ze de “zakelijke dansvloer” over wervelt in haar mooie kleding, dan is haar ervaring dat ze het afkeurend geklak van tongen van haar collega’s hoort, die de maatgeving van de muziek lijkt te worden. Mensen, wat is dat nu toch? Een beetje ‘joy de vivre’ terug in ons dagelijkse ritme geeft extra kleuring aan onze dagen.

 

Het deed me denken aan dit gedicht van Marianne Williamson, dat Nelson Mandela inspireerde bij zijn inaugurele rede:

Onze grootste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
Onze grootste angst is dat we onmetelijk krachtig zijn.
We zijn het allerbangst voor het licht in ons, niet voor onze duisternis.
We vragen ons af : ” Wie ben ik, dat ik briljant, buitengewoon aantrekkelijk, talentvol en geweldig zou zijn ?”
Waarom eigenlijk niet?
Je bent toch een kind van de Wereld? Je bewijst haar geen dienst door je kleiner voor te doen dan je bent. Er is niets verlichtends aan als je in je schulp kruipt om te voorkomen dat mensen zich in jouw aanwezigheid onzeker zullen voelen.
Het is de bedoeling dat we stralen als kinderen.
We zijn geboren om de glorie, die in ons schuilt, te manifesteren.
Dat licht bevindt zich niet in sommigen onder ons, het is aanwezig in ieder mens.
En als we ons eigen licht laten schijnen, geven we anderen onbewust  toestemming om dat ook te doen.
Wanneer we bevrijd zijn van onze angst, worden ook anderen door onze aanwezigheid automatisch van angst bevrijd.

 

Dus verander je gezichtspunt eens. De veelkleurigheid van de pauw geeft een fleurige invulling aan de vogelwereld.

Schitter ongegeneerd. Jij mag er zijn! Toon je kracht.

De monotone grijsheid van sleur bevechten we allemaal regelmatig in woorden, laten we bij het woord nu ook maar een keertje de daad voegen: ‘Durf je kleuren te laten zien’.

 

Kleur bekennen kan op vele manieren. Kleding is daarbij slechts een onderdeel van het totaalplaatje. Geen onbelangrijk onderdeel uiteraard. Congruentie uitstralen en je op je gemak voelen bij wat je door je uiterlijke verschijning uitstraalt, is daarbij ook van wezenlijk belang.

Als je je kleedt als een pauw terwijl je uitstraalt dat je jezelf inschat als een musje, dan gaan mensen op die onbewuste overtuiging reageren.

Wees je bewust van wat je wilt laten zien aan de wereld. Kies de juiste bril voor iedere gelegenheid en zing zoals je gebekt bent. Draag bewust de gevoelens over die je wilt manifesteren in de wereld. Ik leer je welke signalen daarbij van wezenlijk belang zijn. Toonhoogte, lichaamshouding en nog vele kleine zaken bepalen mede je succes bij een presentatie bijvoorbeeld. Het is niet mogelijk om niet te communiceren. Ook onbewust laat je veel van jezelf zien. Wees je dus bewust van wie je bent en wie je wilt laten zien aan de wereld en leer daarnaar te handelen.

Hoe denk jij hierover?

 

Handtekening Isabel

 


 

Met gemak presenteren | BinnensteBuiten Metamorfose

2-daagse training overtuigend presenteren 

Veel vrouwen vinden het moeilijk om een presentatie te geven. Ze worden zenuwachtig bij de gedachte alleen al. Leer je spreekangst te overwinnen door met gemak te presenteren. Leer in deze bijzondere training hoe je Effectief, Elegant, Efficiënt je boodschap geloofwaardig en boeiend kunt overbrengen. Bereik het doel van je presentatie ontspannend en met plezier.

Presenteren is te leren. Ontdek jouw succesfactoren voor een krachtige presentatie en breng jouw boodschap ontspannen over. 

 Header met gemak presenteren

Kom je ook 25 & 26 januari 2016?

Meer informatie