2 risicofactoren in de werkomstandigheden die vaak leiden tot een burn-out. 
Herken ze tijdig!

Een burn-out herkennen is ontzettend belangrijk. Je wilt niet volledig opgebrand raken door stressvolle werkomstandigheden. Je neemt al snel jouw werksituatie onder de loep als er problemen ontstaan door het werk. Je kijkt of je stress kunt verminderen als je taakeisen je uitputten.

Wat zorgt ervoor dat burn-out sneller op de loer ligt? Is de opstelling van de leidinggevende de doorslaggevende factor? Of maken de veranderingen in het werk de grootste risicofactoren? In dit artikel ontdek je 2 risicofactoren in de werkomstandigheden die zorgen dat je interesse verliest in taken, slechter presteert en je geen energie krijgt tijdens het uitvoeren van je werk.

 

Riscofactor 1 – Afleiding is een grote veroorzaker van werkstress

Je denkt dat het werk in een uurtje weggewerkt is, alleen neemt het onverwachts meer uren in beslag. Heel herkenbaar voor veel mensen. Zeker als je gestoord wordt tijdens het uitvoeren van je werk. Snel bekruipt je het gevoel “Het schiet niet echt op”. Aan het einde is het resultaat ook niet helemaal wat je ervan had verwacht. Direct kom je tot de conclusie dat je aandacht op iets anders was gericht dan de taak die je moest uitvoeren.

Een keer wat afleiding is geen probleem en zorgt niet voor een burn-out. Regelmatige afleiding vergroot de werkstress en is een groot arbeidsrisico. Het kost meer energie en tijd, als je niet meer toekomt aan het werk door afleiding. Het stressniveau stijgt, want het werk moet wel gerealiseerd worden. Als de stapel met werk al aardig is gegroeid door de vorige afleiding, raak je heel snel overbelast als de werkzaamheden zich opstapelen.

Risicofactor 2 – Onduidelijkheid over werkzaamheden zorgt voor vertraging en werkdruk

Voor je gevoel doe je jouw werk zorgvuldig. Alleen is er soms onduidelijkheid over de opdracht en je merkt dat de stress toeneemt. De één zegt dit en de ander zegt dat. De tijdsdruk neemt toe, want een deadline komt in zicht. Als je de steun van jouw collega’s door de onduidelijkheid niet ervaart, wordt het een stuk lastiger om rustig te blijven en de opdracht uit te voeren.

Voel je hieronder niet rot, want het is een duidelijk signaal. Er is een gebrek aan duidelijke werkinstructies. Vaak ben jij zo toegewijd dat je de opdracht graag wilt uitvoeren. Alleen krijg je nu het gevoel dat je te kort schiet, omdat het door de slechte instructies niet lukt om het werk te realiseren. De valkuil is dat je overwerkt of het werk ’s avonds mee naar huis neemt om de deadline toch te behalen.

Hierdoor ervaar je druk en komt er minder tijd om rustig thuis te zijn en je batterijen op te laden. Je raakt uiteindelijk vermoeid, omdat je structureel op een ander tijdstip je werk afhandelt.

Risicofactoren bestrijden om een burn-out te voorkomen

Onderzoeken wijzen uit dat deze 2 risicofactoren meespelen bij de kans op een burn-out. Is het eenmalig dan is het geen probleem. Komen de situaties stelselmatig voor, dan krijg je steeds vaker last van vermoeidheid, omdat je zorgt dat het werk toch goed wordt gedaan. Alleen merk je dat je steeds minder betrokken raakt bij je werk, minder interesse hebt in je werk en steeds vaker onzeker wordt over je werkprestaties. Grijp tijdig in en ban stress uit je leven. Zeker als je de bovenstaande signalen herkent om opgebrand te raken.

 

Wil je meer zelfvertrouwen, meer vitaliteit en meer plezier in je werk? Ontdek wat je aan de situatie kunt veranderen en vraag een gesprek met mij aan.