Komt dit nou echt door de menopauze?

Blog - Komt dit nou echt door de menopauze

De nieuwe levensfase waarin een vrouw van 49+ terecht komt, is een prachtige transformatie naar een nieuw leven. Het zijn wijze, sterke vrouwen die midden in het leven staan, bewuste keuzes in het NU maken en in hun optimale jaren zitten door hun levenservaring.

En toch lees ik regelmatig op het internet of op verschillende forums veel de volgende vraag van vrouwen “Help, ik ben de laatste tijd zo gefrustreerd. Ik schiet vaak uit mijn slof op het werk en ik weet niet of ik dit nog jaren vol hou. Wie heeft er tips?”

Er komt een moment in het leven van een vrouw dat de eierstokken minder hormonen gaan produceren. En dit zorgt voor menopauzekwaaltjes waar een vrouw en maar ook haar naasten mee te maken krijgen. Stemmingswisselingen, stress, vermoeidheid, opvliegers… Ongeveer 45 procent van de vrouwen krijgt te maken met hevige klachten, 35 procent heeft lichte tot matige klachten en 20 procent van de vrouwen heeft geen klachten.

En soms zorgen deze roerige menopauzejaren voor een wirwar aan gedachtes en gevoelens. Door de levensfaseveranderingen gaat een vrouw op dit punt juist op zoek naar een zinvolle invulling van haar leven. Ze vraagt zich in deze fase regelmatig af wat ze met het tweede deel van haar leven nog wil bereiken.

En als dat niet lukt om te bewerkstelligen, dan snap je het al…dat frustreert enorm!

Het is soms ook gewoon lastig om veranderingen aan te brengen in je werksituatie, vandaar deze 3 slimme tips die jou daar bij helpen:

  • Onderzoek hoe je nu in het leven staat. Waar voel je je goed bij en waarbij niet?
    Pak een groot vel en schrijf in het midden IK. Hierna ga je allemaal punten opschrijven die jij belangrijk vindt en die niet mogen ontbreken in jouw leven. Pak nog een groot vel en schrijf weer in het midden IK. Schrijf nu alle punten op die in je huidige leven aanwezig zijn. Ga deze twee vellen nu eens vergelijken, wat valt je hierin direct op?
  • Voel je niet schuldig als je meer aandacht aan jezelf geeft.
    Goed voor jezelf zorgen en je dromen najagen… daar is helemaal niks mis mee. Bekijk daarom eens je werksituatie. Is daar een mogelijkheid om goed voor jezelf te zorgen of voer jij afgestompt je werkzaamheden uit en ben je blij als je naar huis mag? Schrijf voor jezelf op welke vrijheid je kan ontdekken in je huidige werksituatie. Wat maakt je blij? Wellicht kom je door deze oefening er achter dat je in je huidige werksituatie helemaal niet goed voor jezelf zorgt. Dit inzicht is vaak de helft van de oplossing.
  • Vertrouw op je hart en innerlijk weten.
    Diep van binnen weet je je antwoord al. Het is soms alleen lastig om daar op te vertrouwen. Doe wat goed voor je is, hoe eng het soms ook is en laat je vooral niet leiden door angst.

Weet dus dat je als 49+ vrouw een roerige tijd doormaakt, die gepaard gaat met hormonale, emotionele en geestelijke veranderingen. Het is heel normaal dat je door deze levensfase een oer-gevoel krijgt dat gewoon verandering wil. In je dagelijkse leven, maar ook op werkgebied. Luister er naar en blijf niet roerloos in een uitzichtloze situatie zitten.

Ik vind het fijn als je hieronder jouw reactie achterlaat. Hoe ervaar jij dit? Heb jij ook een oer-gevoel op dit moment?