Hoe kun je wéér geniaal leven en werken als ooit?

Een jonge vrouw loopt met een zachte glimlach op haar lippen het kantoorgebouw binnen. Haar bewegingen vloeien en getuigen van een gemoedstoestand van blijdschap en tevredenheid. Ze groet de mensen die ze op dit vroege uur tegenkomt met warmte en aandacht. Er straalt een levenslust van haar af, die je doet wensen dat je haar leven mocht lijden.

Jij loopt achter haar aan, diezelfde trap op (want je goede voornemen dit jaar is om vaker de trap te nemen en minder de lift) en begint een praatje met haar. “Goedemorgen ben jij nieuw hier?”. “Niet helemaal” antwoordt ze. “Ik werk meestal op kantoor Amsterdam maar vandaag mag ik een keer bij jullie aan de slag. Ik heb er zo ontzettend veel zin in”. “Nou meid, zeg je dat straalt ook helemaal van je af, het is een feestje om te zien hoe veel energie je hebt”. De glimlach op het gezicht van de jonge vrouw verdiept zich en haar ogen sprankelen nog meer na dit mooie welgemeende compliment dat je haar geeft.

“Dank u wel mevrouw, wat ontzettend aardig om dat tegen me te zeggen. Hebt u er ook weer zin in vandaag?”. Je kijkt haar bedremmeld aan. “Hmm eerlijk gezegd is de passie waarmee ik mijn werk doe vooral rond vijf uur op een hoogtepunt. Dan mag ik weer naar huis naar mijn katten en mijn kinderen. Mijn werk is geworden tot een routinematige verplichting, maar op mijn leeftijd vind je niet zo makkelijk meer ander werk”. Je ziet dat jouw antwoord de jonge vrouw bedachtzaam stemt.

Dat is wel heel erg jammer mevrouw, want u zult als ik het goed inschat, toch dan nog een poos passieloos uw werk moeten doen. Werken zonder passie kost u waarschijnlijk bergen vol energie. Ik vermoed dat u in de avond ook niet erg levenslustig zal zijn na een inspiratieloze dag? Vindt u uzelf niet veel te jong om de rest van uw dagen passieloos werk te doen en inspiratieloos uw werkweek te vervullen?

“Ja meid, je hebt absoluut een punt. Als jij iets beters weet, jij hebt nog volop kansen voor mij zijn mijn keuzes beperkt”.  “Slechts zo beperkt als u ze zelf maakt denk ik mevrouw. Juist u hebt een schat aan levenservaring. Kunt zaken vanuit een doorleefde ervaring met anderen delen, daar waar ik alleen kan bogen op boekenwijsheid en enthousiasme. Hebt u er al eens met uw leidinggevende over gesproken? Hebt u al eens uw opties binnen deze organisatie nader onderzocht. Ik denk dat u best meer mogelijkheden hebt dan u denkt. Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven die kiezen voor mensen met kennis en levenservaring. Mijn moeder heeft onlangs zelfs een eigen secretaresseservice opgezet … “

 


 

Wil je aan de slag en ook stappen maken naar meer levenslust? 

Klik op Geniaal Leven & Werken en ga aan de slag!
Geniaal leven en werken logo


 

 

Het gesprek tussen jou en de jonge vrouw vloeit zachtjes voort, terwijl jullie langzaam de treden van de trap bestijgen. Het gesprek met de jonge vrouw inspireert je. Ze opent je ogen voor mogelijkheden die jezelf als passé hebt betiteld. De jeugd ziet haar eigen mogelijkheden en behandelt de wereld als een doos vol onverwachte cadeautjes. Ze hebben volledig het recht om heel veel cadeautjes te openen en te onderzoeken of die hen plezier geven en als die cadeautjes hen niet bieden wat ze ervan hopen dan grabellen ze verder in de presentjesbak van het leven. Zo leren ze heel veel dingen over zichzelf. Die mogelijkheid, besef je ineens, heb jijzelf ook nog steeds. Je leeftijd is vaak een bottleneck voor keuzes. Jij kunt de keuzes zelf creëren.

De ladder naar succes wordt metaforisch verbeeldt door de trap die je samen met je jonge collega oploopt. Bij iedere stap en bij ieder woord dat je met haar spreekt, wordt je overtuiging dat het roer om mag en dat je zelf keuzes dient te creëren bevestigd.

Bovenaan de trap gekomen bedank je haar. “Zonder dat je het weet heb je vandaag je goede daad gedaan “ vertel je haar. “Jouw passie en energie hebben mijn waakvlammetje aangewakkerd en het vuur van betekenisvol en met impact leven weer nieuw leven ingeblazen?. Dankjewel.

De wangen van de jonge vrouw worden aangenaam rood en haar lach reikt van oor tot oor. “Goh mevrouw wat een prachtig begin van de dag. U bedankt”.

Met warme hoop in je hart stap je de afdeling op. Deze dag is de eerste van de rest van je leven, bedenk je je. Je kiest voor keuzes en voor creatie daarvan. Je kiest ervoor jouw talent weer nieuw leven in te blazen en de verantwoordelijkheid aan te gaan om dat talent in te zetten. Jij geeft jezelf en je talent cadeau aan de wereld en aanvaardt de lessen die je anderen en jezelf mag gaan leren opnieuw. De jonge vrouw had gelijk jij hebt nu doorleefde kennis en die is meer waard dan welke boekenwijsheid dan ook!

 

Liefs,

 

Handtekening Isabel