Hoe krijg je de passie in je werk terug, zodat je niet vastroest in je huidige baan?

LevensfaseCoaching - plezier in je werkzaamheden

Als je jong bent lijkt werken vanuit je passie simpel. De wereld ligt voor je open, je hebt weinig financiële verplichtingen, geen gezin en van baan switchen is als je 25 bent heel normaal. Maar als je al jaren werkt, is het misschien minder makkelijk om dat te doen wat jij écht graag wilt.

Toch zou het niet zo ingewikkeld moeten zijn. Je hebt nog een aantal jaar te gaan voor je pensionering, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je met plezier naar je werk gaat. Dat je voldoening haalt uit de taken die bij jouw rol horen. Want als je gelukkig bent op je werk, heb je meer energie. En dat zorgt überhaupt voor meer levensgeluk.

Maar als je 49+ bent, kan het makkelijk voorkomen dat je helemaal vastgeroest zit in je huidige baan. Er is bijvoorbeeld geen groei meer mogelijk of je bent in de loop der jaren een richting opgegaan die eigenlijk ver van je oorspronkelijke functie af ligt en daarmee niet meer aansluit bij wat jij leuk vindt.

Met een aantal stappen kun je ervoor zorgen dat jij de komende jaren weer voldoening haalt uit je werk. Dat je die passie die jouw bloed sneller doet stromen weer vindt op de werkvloer.

 

~ De 4 eenvoudige stappen die jou begeleiden naar jouw droombaan ~

1. Evalueer je situatie
Begin met het beschrijven van jouw passie en kijk in hoeverre je die terug kunt vinden in jouw dagelijkse werkzaamheden. Welke taken die bij jouw rol horen passen goed bij jouw wensen en welke taken doe je eigenlijk liever niet. Hierbij gaat het om grote taken, want ook als je een baan hebt die 100% aansluit bij jouw passie zul je af en toe vervelende kleine klusjes moeten doen.

2. Kijk waar je heen wilt
Nu je weet hoe je ervoor staat, kun je beginnen met het maken van plannen. Wat wil je met jouw werk bereiken? Wil je nog groeien, wil je meer of juist minder verantwoordelijkheden? Of heb je misschien het idee dat je te weinig inspraak hebt? Maak een lijstje van wensen voor jouw verdere carrière.

3. Maak jouw wensen bespreekbaar
Als je eenmaal weet wat je wilt, is het zaak om er werk van te maken. Spreek daarom met directe collega’s of een leidinggevende die jou verder kan helpen. Geef duidelijk aan wat jouw wensen zijn en wees daarbij vooral eerlijk. Zo wordt duidelijk dat het voor jou echt nodig is om veranderingen aan te brengen. Realiseer je wel dat de mogelijkheden misschien beperkt zijn.

Het werkt het beste als je zelf al met een aantal ideeën komt die ervoor zorgen dat jij meer voldoening uit je werk kunt halen. Bijvoorbeeld een bepaald project dat jij graag wilt doen of misschien wil jij voortaan wel de stagiairs op de afdeling begeleiden. Door met concrete plannen te komen, is het voor de ander makkelijker om mogelijkheden te zien en creëren.

4. Durf te bewegen
Kiezen voor verandering kan betekenen dat je grote stappen moet zetten. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat het bedrijf waar je voor werkt eigenlijk helemaal niet meer bij je past. Of dat je al jaren een eigen bedrijfje wilt starten. Durf dan ook in beweging te komen. Solliciteer bij een ander bedrijf om te kijken hoe je in de markt ligt. Bezoek een startersavond voor ondernemers. Kies voor jezelf en blijf niet op een plaats zitten die veilig is, maar jou uiteindelijk niet gelukkig maakt

Dus ga op zoek naar jouw passie en zorg dat je die terugvindt in jouw dagelijkse werk. Want het is echt zonde om nog jaren voort te modderen terwijl je er ook voor kunt kiezen om jouw carrière een nieuwe boost te geven.

 

Ik vind het fijn als je hieronder jouw reactie achterlaat.
Laat hieronder weten wat is jouw ervaring is met de stappen naar een ideale werkplek.

Handtekening Isabel 

Bekijk ook Jezelf in 1 dag ontdekken